Indeterminismi

Alfahajoaminen on nykykäsityksen mukaan puhtaasti satunnainen ilmiö.

Indeterminismi (lat.) tai epädeterminismi tai satunnaisuusoppi on filosofian näkökanta, jonka mukaan ainakin jotkin tapahtumat ovat edeltä käsin määräytymättömiä. Indeterminismissä mitkään edeltävät syyt eivät ehdottomasti määrää toimintaa, vaan ainakin osa tapahtumista on sillä tavoin määräytymättömiä, että ne olisivat voineet tai voisivat tapahtua toisinkin. Satunnaisuusopissa ihmisellä on tahdonvapaus siinä mielessä, että hän joutuessaan valitsemaan eri toimimismahdollisuuksien välillä, itse suorittaa valinnan. Tämän mukaan tapahtuminen ei noudata mitään poikkeuksetonta lakia eikä ole ehdotonta kausaliteettia. Se on determinismin vastakohta.[1][2][3][4]

Indeterminismistä puhuttaessa erotellaan usein ennustamattomuus ja satunnaisuus, jotka ovat eri asioita. Esimerkiksi kaaosteoriassa tutusta vertauksessa perhosen siivenisku Brasiliassa voi aiheuttaa myöhemmin myrskyn Teksasissa. Idean keksijä havaitsi tämän kun teki sääennustuksia ja huomasi, että esimerkiksi lukujen pieni pyöristys aiheutti sääsimulaatiossa suuria muutoksia lopputuloksessa. Systeemin monimutkaisuuden takia on käytännössä mahdotonta tehdä pitkän ajan luotettavia sääennustuksia. Kuitenkin kaaosteorian malleissa järjestelmät ovat yleensä deterministisiä.

Indeterminismi[5] ja satunnaisuus ovat kaaosteoriasta erilaisia siinä mielessä, että ainakin osalle tapahtumista ei ole välttämätöntä syytä.

Satunnaisuusopin peruspuutteena on, että miksi jotkin tapahtumat voi selittää etsimällä syitä ja syiden syitä kenties aina ensimmäiseen liikkumattomaan saakka esim. alkuräjähdykseen tai Jumalaan, mutta joidenkin luonnontapahtumien kohdalla täytyy vain pysähtyä.[6]

  1. CD-Facta 2005: suomenkielinen tietosanakirja. Artikkeli: indeterminismi, tietoja teoksesta: CD-ROM-levy, Interaktiivinen multimedia, sisältää myös sivistyssanaston ja tietotekniikan sanaston. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29149-8.
  2. Toimituskunta: Forsman, Jaakko; Wecksell, J. A. et al.: Pieni Tietosanakirja / Indemniteetti-Indigosini, s. 1382. Sitaatti: "Indeterminismi (lat.), mielipide,jonka mukaan eivät mitkään edelläkäyvät syyt ehdottomasti määrää ihmisen tahtomista ja toimintaa, vaan on hänellä tahdonvapaus siinä mielessä, että hän joutuessaan valitsemaan eri toimimismahdollisuuksien välillä, itse suorittaa valinnan.". Helsinki: Otava, 1926. Project Runeberg.
  3. Filosofia: indeterminismi (Sitaatti: "Määritelmä näkemys, jonka mukaan on olemassa ainakin yksi tapahtuma, jolle ei ole välttämätöntä syytä") Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 6.8.2017.
  4. Kansainvälisiä sivistyssanoja selityksineen. (Sivun alapuoliskolta, sitaatti: ”Indeterminismi, ajatussuunta, etteivät mitkään ennakkosyyt ehdottomasti määrää ihmisten vapaatahtoista toimintaa (kats. D e t e r m i n i s m i.)”) Warkauden Lehti, 1.9.1923, nro 35. Varkaus: Varkauden Lehti Oy. Kansalliskirjasto: digitaaliset aineistot. Viitattu 16.5.2018.
  5. Lappi, Otto: Filosofian oppisanastoa: Determinismi (Pohdiskelee determinismin määritelmiä. Kirjoituksen lopussa täsmennetään, mitä useimmiten tarkoitetaan fysiikan piirissä tarkoitetaan kun kirjoitetaan indeterminismistä.) helsinki.fi/home/olappi/. 2001. Viitattu 11.2.2016.
  6. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä jh ei löytynyt

Developed by StudentB